Suivez Nous

”Drottningar av Afrika” (juveler) av Carolyne de Feral.

100pour100culture | | Svenska

-

Det finns bilder som talar för sig själva. Jag anspelar på de fantastiska smycken skapade av en modern afrikansk kvinna. Utöver det estetiska har de en kulturell och pedagogisk betydelse. Enligt min åsikt är det ett angenämt sätt för alla, att lära känna de glömda och okända, aktuella eller historiska kungliga afrikanska kvinnorna. Det är synd för den universella kulturen att inte ”avslöja” skaparen av dessa smycken för allmänheten. Det var med dessa ord som jag övertygade Carolyne de Feral att lägga åt sidan hennes legendariska diskretion och låta mig intervjua henne för 100%culture .

Var snäll och presentera Er för våra läsare.
Jag är Carolyne de Feral och jag kommer från Kamerun. Jag är arvgodsingenjör, forskare, hantverkare, rådgivare och lärjunge av den sista skulptörkungen, den avlidne kung Zofoa I av Bamungo i Kamerun. Han tillbringade hela sitt liv med, att inte bara skulptera magnifika föremål, men också med att samla och konservera kulturföremål.

Är det sant att han kallade Er “Fru Kultur?”
Det är sant. Han förärade mig också titeln: Mor-kung. Den här titeln ges av kungen till framstående personer. Han blev angenämt överraskad att jag var intresserad av traditionella kläder, och hur folk klädde sig i vårt land förr i tiden, och att sprida sådana kunskaper genom att skriva om dem och genom att rekonstruera dessa kläder.

Varför intresserar ni Er för kungliga tema? Till exempel, ni säger: ”Reines d’Afrique” eller ”Drottningar av Afrika”.
Jag kommer själv från en kunglig släkt i Kameruns Grassland. Det hade den fördelen att jag kunde upptäcka intressanta och sällsynta föremål som annars inte skulle ha varit möjligt. Dessutom tillhandahåller jag viktiga, kulturella och historiska informationer från olika kamerunska kungariken.

Varifrån kommer idén att skapa “Reines d’Afrique?
För att tala sanning, det var en djup hyllning till alla dessa drottningar, verkliga samarbetare till denne konstnär i finputsning av mästares verk: den sista skulpturkungen, Zofoa I, menar jag.

Med vilka material arbetar ni?
”Reines d’Afrique” är tillverkade av både mycket gamla och nya material: gamla pärlor, bronspärlor, bakelit, stenar, ädelstenar, amazonite, guldvikt och bronsvikt, mässing, Venedigpärlor. De är alla unika smycken.

Vad önskar ni för Ert företag i framtiden?
Jag önskar min firma skall kunna bli accepterad att fungera inom ramen för Nord-Syd utvecklingsprogrammet. Jag menar, jag kan tänka mig att skapa kläder och smycken som inte bara återspeglar afrikansk kultur.