Suivez Nous

Angèle Etoundi Essamba.

Brigitte Gacha | | Svenska

Utöver Sverige fanns det bara få länder som inte ännu hade sett Angèle Etoundi Essambas vackra fotografiska porträtt. Hon är en av den afrikanska kontinentens mest sällsynta svarta fotografer som är internationellt känd.grande bassam

Den 8e mars ägde ett speciellt evenemang rum i Paris, ett ”Kom och titta”. Hennes bilder blev mottagna med jubel vid vernissagen som ägde rum i UNESCOs kvarter.

Här i Stockholm blev hon berömd ”över natt” för sina bilder vid vernissagen som ägde rum den 12e maj, och som invigdes av den Hollandändske Ambassadören i Sverige.

Varför Holländske Ambassadören? Jo, eftersom hon bor i Amsterdam .

Jo, Angèle, den internationella, hon är mor till tre barn och har sitt ursprung i Kamerun.

Angèles modeller, de är hennes färgade bröder och systrar.

Såsom akademikern och poeten Sedar Senghor med sin penna, har konstnären Angèle med sitt kameraobjektiv, återgivit rättvisan till den svarta färgen. Just det, den svarta hudfärgen är den gemmensamma nämmaren av alla deras modeller.

Färgen har också givits tillbaka sitt adelskap; befriats från förnedrande klichéer; har renats med sin angeliska lösning och har fyllt den tomma platsen bland alla andra färger av mänskligheten.

Nu sammanfaller denna svarta färg med de andra färgerna i skönhetens firmament.

Jag inbjuder er att, tillsammans med familj och vänner, göra en liten kulturell promenad i Kulturhusets fjärde våning, och där se väggar klädda med Angèles fina foton.

Angèle den himmelske, det är vad jag hädanefter vill kalla henne, och det eftersom allt vad hennes namn antyder och skönheten av hennes mästerverk alltid blir något superlativt.