Suivez Nous

Maveun Nah Gap, eller den moderliga omtankens drottning.

Brigitte Gacha | | Evènements
-Denna kvinna med stort hjärta, denna mor med stort hjärta, denna drottning med ett lika stort hjärta att kommer att belönas med en av de allra vackraste och underbara titlar som existerar. Låt mig uttala det på hennes eget språk: Maveun Nah Gap! Det uttalas med betoning på ”Nah” Just det! Men vad betyder det egentligen? Etymyologist kan det översättas med ”Drottningen som lagar maten och fördelar den.” Med andra ord: Hon är en personifikation av själva generositeten. Kan det finnas en vackrare symbol för en drottningmoder? En moder med en drottnings generositet.

Den som kommer att föräras denna titel är en mor på 74 år. Hon är själv lika blygsam som hennes titel är stor. Att få henne att ta emot den, som hövdingen i hennes by vill ge henne, har inte varit lätt. Vi befinner oss i Kamerun, ett land som bevarat sin särart. Det kallas ibland för ett miniatyr-Afrika; det enda tvåspråkiga landet på kontinenten (engelska och franska.) Naturligtvis är det en republik, men det är också ett land med flera kungariken i de västra och nordligaste delarna, några som gamla som 800 år eller äldre. De rikena är mycket betydelsefulla för Kameruns invånare. I detta land fullt av paradoxer är traditionerna inte något man skämtar om, trots landets ambition att inte missa moderniseringens tåg. Och kungadömen ser man som en garanti för traditionen

Den högtidliga kröningen kommer att äga rum på den öppna platsen framför Kungliga palatset i Bangangté, en by i västra Kamerun, där hon utnämns till av Hans Majestät kung Nji Moluh av Bangangté.Denna dag, den 14 augusti, en dag mitt i regntiden, var vädret vackert. Regnet hade gått med på att lämna plats för solen. Sanningen att säga så var det väl så att regnet inte ville att man skulle beskylla på det för att ha förstört denna unika högtid, eller ta regn som en ursäkt för att inte komma.. Det gjorde regnet rätt i!

Krönta huvuden från olika riken vimlade nu framför Kungliga palatset i Bangangté. De som inte närvara själva hade skaffat sig värdiga representanter. Hans Majestät Kung Nji Moluh Seido Pukam var klädd i sin högtidsdräkt, som enligt säkra källor var tillverkad i de kejserliga syateljéerna i Etiopien. Där var också kungen av Bawok, kungen Jean-Marie Yonkeu av Bangoulap, kungarna av Batoufam, Bazou, Bangoua, Bayangam, av Bamenda, Bamoungou,.. ursäkta mig Ers Kungliga Högheter, jag kan inte räkna upp er alla. Men in håller säkert med mig om att det vore otänkbart att inte nämna alla utländska höga gäster: Före detta presidenten i Ghana med som anlänt med fru och dotter för att närvara vid denna traditionella högtid. Inte heller får jag glömma alla medier; alla TV-stationer från CRTV till den lilla lokala radiostationen Mediemba.

Hon som ska nu ska krönas personligen av Hans Majestät Kung Nji Moluh härstammar själv från en av de äldsta dynastierna i Kamerun. Hennes mor var den sjunde drottningen, Maveun Tawa och kusin till Hans Majestät Kung Nji Moluh. Hon var berömd för sin klokhet och skönhet. Maveun Nah Gap har också släktingar på i de andra kungarikena i västra och östra Kamerun. Hon är barnbarnbarn på sin fars sida, som var Sultan Njoya och uppfinnare av bamoun-skriftspråket. Denna barnrika familjs mor blev på sin tid en av de första att flyga med det berömda flygplanet DC-10 för att vid den tiden återförenas med sin make som då tjänstgjorde i norra delen av Kamerun. Lite historiskt är också det faktum att henne make, Jean Felicien Gacha tillsammans med sin vän sonen till kungen i norra Kamerun grundade det första en av de första politiska partierna i landet som kallades ”Prinsarnas parti.” Åh Kamerun, fosterjord och vagga till stamfäder och till drottningmodern Maveun Nah Gap!