Suivez Nous

Var är Tiken Jah?!

Innocent Xakre | | Svenska

Tiken-Jah-Fakoly

Tiden försvinner så snabbt, men minnen, precis som ord och gärningar lever kvar – framförallt i dagens heluppkopplade värld.

Det har gått exakt 10 år (mars 2007 till mars 2017) sedan er favorittidning, 100% Culture lanserade sitt första nummer. Det var också 10 år sedan den ivorianska reggaestjärnan prydde omslaget på den här digitala tidningens förstanummer.

I en exklusiv intervju från Stockholm hymlade Tiken Jah verkligen inte med sin tro på demokrati och åsiktsfrihet. Rastaikonen uppmärksammade bland annat sitt engagemang för medborgerliga rättigheter i Afrika i allmänhet, och i Elfenbenskusten i synnerhet.

Tiken Jah har tagit ställning mot Afrikas statschefer och auktoritära system i stort.

Han har också kritiserat bristen på engagemang hos de internationella institutionerna vad gäller missförhållanden bland immigranter och förekomsten av kvinnlig omskärelse.

Sedan dess har reggaestjärnan blivit en talesman för kampen om ett friare Afrika.

Han skräder verkligen inte orden men vill inte enbart förlita sig på sina sångtexter för att nå ut med sitt budskap. Tiken Jah anses ha uppmanat den tidigare senegalesiska presidenten att lämna makten eller stödja upproret i början av den ivorianska krisen.

Tiken Jah tillägnade också sitt pris till sin kollega, Moussa Kaka, chef för radio Saranouiya FM och korrespondent för RFI (Radio France International) i Niamey. Kaka blev fängslad i Niger i september 2007, anklagad för samröre med de tuaregiska rebellerna.

”Det är en stor ära för mig att mottaga det här priset” sade artisten som inte missade ett tillfälle att visa sin tillfredsställelse över erkännandet för sin kamp för åsiktsfrihet och demokrati, något som alltid varit hans käpphäst.

Demokratiaktivisten verkar dock kämpa i motvind, kanske har han tappat kämpaglöden sedan krisen i Elfenbenskusten förvärrats. Många journalister är rädda för att det fria ordet hotas, något som inte verkar beröra Tiken Jah Fakoly.

Läget i Elfenbenskusten är kritiskt. Den sociala oron sprider sig som en löpeld och nya orosvågor avlöser varandra samtidigt som reggaesångaren framstår som förlamad.

Många journalister i Elfenbenskusten verksamma inom tryckt media har t.o.m. blivit arresterade och satta i häkte i mer än 48 timmar innan de blivit frisläppta.

Tiken Jah Fakolys anhängare har påpekat hans oroväckande tystnad, stjärnans frånvaro och brist på reaktion är en tankeställare för många. En sådan här ovanlig tystnad får många att undra: Var är Tiken Jah?!

 

Översatt av Johan Axling