Suivez Nous

Top-Modellen: Déborah Hoernecker ger ut sina guldklimpar

100pour100culture | | Svenska

-

Deborah Hoernecker är fransk-nigerianska och grundare av agenturen Runaway Dreams, en internationell modellagentur. Hon organiserade i september 2007 en oförglömlig modevisning i Lagos som heter “Colours of Africa”. Debbie berättar här om sitt arbete med agenturen som nu växer kraftigt.

Colours of Africa blev en stor succé Vilka ingredienser ingår i denna framgång?

Sedan 2005 åker jag runt i Nigeria och även i andra delar av Afrika för att ge ungdomar chansen att förverkliga sin dröm – att delta i modelltävlingen som heter Model Search. Vi har redan lyckats placera tre afrikanska modeller på cat-walken i Sydafrika och i Canada och de har mannekängat för kända modeskapare som Uduak, Ozidima och Patrick. Fram till dess att de skriver kontrakt med internationella agenturer tar vi hand om dem. Vi har 70 personer som hjälper till med casting, träning, styling, frisyrer mm.

Ett sådant projekt måste vara kostsamt, åtnjuter ni ekonomisk stöd eller bidrag?

Det är fortfarande svårt att hitta europeiska partners, men i Afrika har flera företag givit oss förtroende och följer med oss i förverkligandet av denna afrikanska dröm. Vi försöker att skapa positiva händelser för att förgylla Nigerias image genom att visa landets solidaritet. När vi genomförde årets « Colours of Africa » kom det delegationer från Ghana, Elfenbenskusten, Benin, Tchad, Sydafrika, Canada och England. Vi valde ut över 30 unga afrikaner som deltog i den stora finalen, som sändes i uppåt 30 tv-kanaler världen runt. Vi delade ut fem awards till våra partners och till personer som bidragit till att få afrikansk kultur att blomma. Nästa år väntar vi oss ännu fler stylister, designers, skapare, sångare, musiker för att visa upp Nigerias och Afrikas talanger.

Ni är inbjuden till Fima i Niger 17-23 november 2007, vad bidrar ni med till detta möte?

Vi har kontaktats av Alpha Di för att delta i modelltävlingen som äger rum under Fima. De två senaste pristagarna kommer att kunna mannekänga och tävla för att vidga deras horisonter. Och vi anser att det är bra för afrikanska kulturaktörer att arbeta tillsammans för att driva kulturarbetet framåt. Det nigerianska folket har visat, genom Fela Kuti och Wole Soyinka, att de inte förlorat sin kulturella motor och vi kommer att synas på den internationella scenen.

Kan ni berätta mer exakt vilka evenemang som ni kommer att delta i ?

Jag kommer att arbeta med agenturer som arbetar i Hollywood och förväntas komma till Vancouver i Canada för att presentera den afrikanska modellen på flera stora modevisningar. Jag vill också passa på att tacka alla partners till Runaway Dreams som hjälpt oss att förverkliga de ungas dröm i Afrika.

“Colours of Africa” 22 september 2007 i Lagos.
– Vinnarna av tävlingen.

-