Sara Galan professionell dansare från Stockholm
Mina rötter är spanska, samiska och svenska. Jag undervisar och jobbar som koreograf främst i: Afrobeat, Dancehall och Feminine vibe / Floorwork och Sabar (Senegal).
Hur hittade du din passion för afrikansk dans, både modern och traditionell?
Jag har varit runt den Senegambiska kulturen sedan väldigt ung då min bästa vän var från Gambia och lyssnade mycket på mbalax redan då (fast dansade det inte då). Ca 2003 hoppade jag in på DansDojon i Stockholm och tog klass i Djembe och tyckte att det var roligt men svårt. Vilket gjorde mig ännu mer bestämd att lära mig ordentligt. Jag fortsatte att ta kurser där regelbundet flera gånger i veckan för bla Issa Cisse , Olivia Brunell , Camilla Sivam , Fanta Yayo …
Sedan åkte jag till New York 2006 i 2 månader och tog klasser från morgon till kväll på Djoneebas Dance Center med många olika lärare främst från Guinea där kom jag även i kontakt med sabar ( sengal ) första gången med läraren Babacar Mbaye som är en av mina huvudlärare i just Sabar. Han har en otroligt fin vacker stil och väldigt kunnig inom just det traditionella med en fantastisk pedagogik för att lära ut specifika armrörelser osv som är viktiga i sabar.
När jag halkade in på sabar så var det en helt ny teknik svår musikalitet men jag älskade det så när jag kom hem till Sverige hade Karin Ericsson grundkurs i sabar och jag började träna för henne regelbundet och lärde mig grunderna.
2008-2011 flyttade jag till New york för att plugga dans på Broadway Dance Center där min fokus var på Hip-hop och House, men även modernt samt balett. Parallellt med utbildningen tog jag alla Sabar klasser som fanns med Babacar Mbaye runt om på olika dansskolor i New York. Samt även Djember klasser där jag även fick chans att assistera fantastiska legendariska Mominatou Camara, men sabaren stal mitt hjärta och jag gick så småningom över helt till sabar parallellt med min vanliga utbildning.
Efter färdig utbildning åkte jag till Senegal och hittade där min andra huvudlärare: Malick Ndiaye, som jag nu dansat för i ca 7 år, fantastisk dansare och väldigt nyskapande med en fantastisk musikalitet. Både Babacar och Malick kommer till Stockholm för workshops i sabar (Griots in Sweden) och är väldigt populära!
Jag brukar säga att Sabar saved my life, dansen höll mig fokuserad och höll mig ifrån att springa runt att göra dumheter, det har också varit min terapi i mina mörkaste perioder när jag gått igenom svårigheter, jag har fått ut all smärta via dansen det är en väldigt vacker gåva och jag är tacksam att jag föddes med just denna passion .
Sabaren har och är en väldigt speciell del av mitt liv och Senegal har blivit som ett andra hem, är så tacksam att senegaleserna visar sådan kärlek och uppmuntran till det jag gör och att mina videos spelas ofta på Senegals tv, tacksam och ödmjuk. Men jag är ingenting utan mina fantastiska lärare därför är det viktigt för mig att jobba hårt och representera det dom lär mig 100%.
Hur lägger du upp dina engagemang mellan afrikansk dans, afrobeat och dancehall?
Jag undervisar på olika dansskolor, varje dag i veckan, och lägger upp klasserna efter stil, jag tycker ej om att blanda stilar utan vill att eleverna lär sig rena stilar för att dom ska se exakt vad som är vad.
Vad tycker du att afrikansk dans tillför till den svenska dansscenen?
Afrikansk dans och musik tillför glädje och en skön vibe, i kontrast till vårt kalla nordiska land som kan vara ganska stelt ….har aldrig sett någon se sur ut nr dom hör något slag av afrikansk musik, det är bara ren och skär glädje, uttryck, SANNING!
Vad brukar du få för reaktioner på dina dansevenemang?
Under åren har jag fått mest uppskattning och många av mina fans följer mig från olika delar av Afrika, över hela världen, det är så roligt att få connecta med olika människor från olika kulturer som blir glada av att man lyssnar på deras musik och känner till deras kultur. Det inspirerar även till samtal om hur det är här i Sverige osv.
Sen självklart så med det här jobbet kommer även en del hatare som inte alls tycker att man ska dansa afrikansk dans eftersom jag är vit, men jag dansar från mitt hjärta och när jag dansar tänker jag inte på färg, jag följer musik som får mig att bli glad, eller känna någon annan typ av känsla. Allt som tilltalar min själ, det är det enda viktiga i slutändan. Mina klasser är fulla och jag vet att jag jobbar hårt för att alltid representera mina lärare och stilar det bästa jag kan.
Kommer Stockholm att få ett afrikanskt danscenter?
Det finns Afrikanska dansskolor i Stockholm, dock saknar jag verkligen Dans Dojon som ej finns kvar längre, det var verkligen speciellt med många talangfulla lärare från både Guinea och Sverige. Men drömmen vore ju en skola som Djonneeba (New York), med både djembe och sabar. Men finns mycket workshops som anordnas i båda stilarna. Men en dag Inshallah kanske ett Djoneebas i Stockholm kommer finnas.
Har du vana att samarbeta med afrikanska artister eller dansare?
Ja har jobbat med olika Afrikanska artister både i Sverige och utomlands :
– Panetoz ( Sverige ) – Koreograf och skapare av stegen till Dansa Pausa , samt sommarturné.
– MR EAZI – ( Ghana / Nigeria ) koreograf och dansare för videon BANKULIZE
– C4 Pedro ( Angola ) koreograf och dansare i videon SPETXA ONE
– PPS the writha ( Senegal ) – Koreograf / dansare Taxéstyle
Virala videos :
Timaya – Ukwu – (8 millioner views FB)
Timaya – Hold me now ( 8 millioner views på FB)
-Iyanya – Le kwa ou
Serge Beynaud : okenipin
Dj Arafat – trapty lomber
MrEazi – Bankulize
Shatta Wale – you can’t touch me ( dancers against racism 2014)
För att nämna några.
Vilken publik intresserar sig för afrikansk dans i Sverige?
Jag skulle säga ungdomar och uppåt, tycker det är så fint att det går neråt i åldrarna, också för att många ungdomar med afrikanska rötter kan känna igen sig i musiken och känna stolthet. Även fint att se eleverna connecta på klasserna och prata om musik osv efter klassen med varandra, det skapar nya forum att lära känna olika människor med olika bakgrund och rötter.
2015 erhöll du African Diaspora Award, gjorde denna utmärkelsen att afrikansk dans fick mer utrymme eller större publik i Sverige?
I och med #DancersAgainstRacism projektet som jag startade 2014 där video med stegen (azonto) till Shatta Wales låt You Can’t Touch Me gick viralt världen över med ca 20 länder som medverkade så visst blev det mer fokus på speciellt Shatta Wale och azonto men det gav en språngbräda att kolla in andra artister vilket var väldigt roligt och hela tanken från början,
men afrobeat var redan i startgroparna då och började rota sig i Sverige men självklart gav det effekt.
Vad har du på gång just nu?
Just nu håller jag på att förbereda mig för workshops samt performance vid Battle of the year Nordic 2018 (Ethnic dances) i oktober, samt jobbar på ett video projekt med PPS the Writah (Senegal) som släpps i början på oktober. Nu börjar alla dansklasser i veckan så där det fullt upp med det sju dagar i veckan samt kommande sabar workshops med bla Malick Ndiaye.
Har du några projekt på gång i Afrika?
Jag åker till Senegal i december, kommer att undervisa på Dancehall skolan, samt jobba med olika artister på olika konserter och projekt och även göra intervjuer för #DancersAgainstRacism där fansen får chans att se dansare från bl.a. Senegal deras dansstilar stilar osv och självklart ska jag ta massor av sabar klasser samt även sabar trumkurser som jag börjar med på senaste tiden. Det är fantastiskt för att förstå rytmerna bättre och få upp musikaliteten ännu ett steg!
Något sista ord att skicka med till våra läsare?
Det vackra med dans och musik är att det är tillgängligt för alla som vill ta till sig det och där alla känslor får plats.
Firmin KOTO