Suivez Nous

Nyamko Sabuni : « Jag känner mig som kongoles och är stolt över att vara svensk »

Brigitte Gacha | | Svenska

I den här intervjun som hon angriper med öppet hjärta, visar den svenska integrationsministern med nöje lite av sitt verkliga jag. Och det är denna självklara människokärlek som skapat « fjärilseffekten » kring henne.

grande bassam

Hur tycker du den svenska invandringspolitiken bör utformas sett i ett bredare europeiskt sammanhang?
Flyktingmottagandet ska organiseras så att EU tar ett gemensamt ansvar för de skyddsbehövande som kommer till Europa. Gemenskapsregler ska reglera miniminivåer, för att de länder som vill göra mer – dvs ha generösare flyktingregler ska kunna ha det. Min och regeringens åsikt är att flyktigmottagandet ska kombineras med arbetskraftsinvandring. Dels för att stimulera migrationsströmar som inte behöver kopplas till flyktingskap, dels för att den europeiska demografin kräver det och dels för att min övertygelse är att en kombinerad invandring är bättre för integrationen.

Finns det något speciellt barndomsminne från när du kom till Sverige med din familj som har påverkat dig till denna dag?
De låga förväntningar mina lärare hade på mig. Som invandare med annat modersmål insåg inte mina lärare att det fanns potential hos mig att lyckas bättre än jag gjorde. Så länge jag hade godkänt var man nöjd. Jag hade behövt någon som ”pushade” på. Jag är övertygad om att mina föräldrar inte heller blev denna kraft eftersom de inte förstod det svenska betygssystem. Inte förstod skillnaden mellan ”godkänt” och ”mycket väl godkänt”. Dessa låga förväntningar har gjort att jag idag inte litar på någon annans omdöme om min kapacitet och mina prestationer. Jag fäller omdömen om mig själv.

Har du någonsin träffat utrikesminister Condolezza Rice? Och vad svarar du dem som vill göra jämförelser med dig och din amerikanska ministerkollega?
Nej. Condolezza Rice är en av världens skarpaste politiker. Att jämföras med henne är en komplimang. Jag tror dock inte att vi har något mer gemensamt än det faktum att vi båda är svarta kvinnor på ledande positioner i politiken. Inte helt vanligt i de delar av världen vi lever i.

Vilka band (psykologiska och reella) har du till Afrika idag?
Jag har många nära släktingar kvar, utsprida runt om i Afrika. Jag kommer alltid se mig själv som kongolés, trots att jag samtidigt är en stolt svensk. Jag beklagar det faktum att jag som barn inte hade möjligheter att semestra i Kongo.

Vad tror du att ditt tillträde som minister har haft för betydelse för andra afrosvenskar?
Jag hoppas att min utnämning inspirerar i första hand den yngre generationen afrosvenskar. Min oro är att för många av oss inte ska se möjligheterna då vi hela tiden matas med budskapet om att vi riskerar att diskrimineras och därför inte behöver anstränga oss. Är det något jag har upptäckt som minister så är det att det finns gott om framgångsrika afrosvenskar. Det är dock inte dessa som speglas i media.

Tror du att ditt afrikanska ursprung på något sätt påverkar de beslut du fattar som integrationsminister?
Jag kan bara fatta beslut efter övertygelse. Min bakgrund och mina erfarenheter utgör en del av det som formar min övertygelse.

Har du bra koll på afrikanskt offentligt liv och de frågor som är högst upp på dagordningen i olika Afrikanska länder?
Jag kan inte påstå att jag har koll på det som står högt upp på agendan i varje afrikansk stat. Jag försöker hålla mig uppdaterad om stora händelser som kan vara av stor betydelse hur regioner utvecklas. Konflikten i Kongo och Sudan t ex. Den tillväxt som vi kan se i Sydafrika. Den utveckling som pågår i landet med väldens mest jämställda parlament – Rwanda. Vad innebär det för den afrikanska kvinnans möjligheter i landet med den första kvinnliga presidenten i kontinenten – Liberia osv.

Om du hade möjlighet att ändra några beslut som din far fattade när du var barn, vilka beslut skulle det vara i så fall?
Jag kan inte komma på något beslut som mina föräldrar fattade som jag skulle ändra på. Mest konfliktladdat var beslutet om vilket gymnasium jag skulle gå på. Det blev som mina föräldrar ville, men jag kan inte påstå, så här efteråt, att det var fel. Jag har alltid haft stort utrymme att fatta egna beslut annars.

Händer det att du lyssnar på musik eller går på teatern? Vad tycker du om när det ankommer kultur?
Jag är dålig på att konsumera kultur. Är inte särskilt förtjust i konserter då jag upplever dessa som stökiga. Mindre konserter med dukade bord och servering är mer min melodi. Men det händer inte att de artister jag tycker om ger sådana konserter. Jag är dålig på att gå på teater, men bättre på att besöka musikaler. Museer blir det en del, främst för barnens skull. Tycker om musik men köper inte skivor och lyssnar bara ibland på radio. Jag filosoferar inte så mycket över konsten, vare sig det handlar om dans, skulptur eller tavlor. Men jag föredrar afrikanska motiv och de fartfyllda afrikanska danserna. Mitt kontor är inrett med afrikansk konst lånad från…

Vad är det som fascinerar dig med det offentliga livet och varför har du valt att engagera dig i folkpartiet?
Jag är inte fascinerad av det offentliga livet. Jag har dock svårt att se eller uppleva orättvisor utan att försöka göra något åt det. Antingen det är något jag kan göra som privat person och medmänniska eller som politiker.

Har det faktum att du är en svart kvinna någonsin påverkat hur folk ser på dig?
Svårt att svara på det då jag inte har någon annan erfarenhet (dvs aldrig varit varken vit eller man) att jämföra med. Det vore dock naivt att tro att kön, hudfärg eller ålder inte spelar roll i hur våra medmänniskor ser på oss.

När var du senast i Afrika?
För en månad sedan. Burundi.

Vad tycker du om dem som anser att kultur och jordbruksprodukter är det enda goda Afrika har att tillföra resten av världen?
Jag tycker inget särskilt om det. De vet väl helt enkelt inte så mycket mer om Afrika än så. Men det är väl en bra början för den som är nyfiken på Afrika..