Möte med den etiopiske konstnären Yared Nigussu ”Så många berättelser döljer sig bakom ett ansikte”
Gästerna på baren Caravell i Paramé tröttnar inte på att beundra de praktfulla dukarna som utsmyckar väggarna där sedan i början av februari. Verken är av Yared Nigussu, en ung etiopisk konstnär bosatt i Saint-Malo sedan 2007.
Det som framförallt slår en när det gäller Yareds verk är färgerna: rött, gult, orange som han applicerar generöst. En harmoni av varma färger, varma som Afrika där han kommer ifrån, och mer exakt från sitt hemland – Etiopien. Oundvikligen närmar man sig, för man har lust att se närmare… och nu är det stoffet som förvånar. Därav kommer intresset att betrakta hans dukar ”i verkligheten” och inte bara på Internet. Det är i verkligheten som de avslöjar sin omfattning, att det handlar om flertalet porträtt, om serien med venetianska landskap, boxare och musiker. Ett intryck av brådska frigör sig från hans dukar, som om artisten sprang efter tiden varje gång han målade. Han säger det förresten själv. Det är på så sätt som de flesta av hans kreationer föds: ett plötsligt infall att återge på duken en bild som far igenom sinnet. Då stänger han in sig i sin lilla ateljé (som faktiskt är en ombyggd grotta) i Paramé, och kommer inte ut förrän han är färdig. Under den tiden är det lönlöst att besvära honom: Yared stänger ute världen och ägnar sig helhjärtat åt sina penslar (och inte sina knivar som man skulle tro när man ser hans verk!). Han hör knappt musiken som han tycker om att ha på i bakgrunden när han arbetar (nämligen Mulatu Astatke, Ethio-jazzens fader).
Just nu arbetar han med en serie porträtt: ” Jag fascineras av ansiktens skönhet, deras form, deras blick. Två ögon kan dölja så mycket, så många berättelser… Det är en outsinlig inspirationskälla för mig”. Inspiration till porträtten har han fått från människor som gått förbi honom på gatan, men också från foton som drar till sig hans blick i tidningar, på Internet, eller från okända och kända människors ansikten som han sett på tv. ”När ett ansikte behagar mig gör jag en snabb skiss med en kulspetspenna. Sedan använder jag oljefärg på en duk, ofta av stort format. Jag leker med alla de här ansiktena, jag ger min syn. Jag tittar och förvandlar. Det blir jag oerhört lycklig av. Man skulle nästan kunna gå så långt som att säga att det är det som får mig att leva”. Tekniken är en inspiration från pointillismen (en målerisk metod som består i att måla små punkter på duken med ren färg, vars effekt syns på ett visst avstånd från tavlan), och från konstnären Cézanne, men han understryker att han berikas kontinuerligt av sina möten med artister, både kända och okända. ”Jag vill att mina dukar ska väcka känslor hos de som betraktar dem. En reaktion, bra eller dålig. Det stör mig inte om man inte tycker om mitt arbete, men däremot berörs jag om någon är likgiltig inför det. Det betyder för mig att jag inte har nått mitt mål”.
Men varifrån kommer Yared, och hur kom han till Saint-Malo? 2005 tar han examen från ”School of Fine Art & Design” i Addis Abeba (motsvarigheten till Konsthögskolan i Frankrike). Sedan undervisar han bild på universitetet och på några gymnasieskolor i Etiopiens huvudstad. Han bildar för övrigt gruppen ”Girgim Studio”, som är ett kollektiv av etiopiska artister som han delar en ateljé med. 2006, tack vare ett stipendium, åker han till Besançon i tre månader för att lära sig franska. Sedan är han praktikant på lärarhögskolan i Rennes. Det är nu han upptäcker Saint-Malo, en stad som han genast känner starkt för: ”Jag tycker om landskapet och lugnet. Jag tänkte att det skulle kunna vara ett ställe där jag lätt fick inspiration”. Han bosätter sig där 2007 som sagt och kommer snabbt överens med flertalet Saint-Malobor. 2008 deltar han i ett forum för konst (hans dukar ställs ut vid Bidouane-tornet) och på utställningen ”Murar och stafflin”. Dessutom har han kontakt med galleriet för afrikansk konst ”Tidens skeppsbrutna”. I Saint-Malos närhet har han redan ställt ut i Cancale, Erquy och Redon.
Nu har han börjat visa sin talang utanför Bretagne. Han har kontakt med flera ställen i Nantes. Medan han väntar, vem vet, kanske åker han till Kanada, ett land som han drömmer om att få utforska. Yared har, som vilken självrespekterande bretagnare som helst, en resandes själ. Det är svårt för honom att föreställa sig att ha sina resväskor fler än några år på samma ställe. Världen väntar på honom, full med ansikten att måla, artister att utbyta erfarenheter med, nya färger och tekniker att upptäcka. Så skynda att dra fördel av hans mellanlandning i Saint-Malo och upptäck hans dukar, innan han avlägsnar sig till en annan kontinent.
http://yaredspaintings.spaces.live.com