Suivez Nous

Mode: Ayjahtal, ambassadör för afrochica bijouterier

Katarina Koto | | Svenska

Hon är stolt över sitt afrikansk-karibiska ursprung och tar plats med sitt Afrochica ledmotiv.
Hon, det är smyckesdesignern Koué Niaté Magaly Ayjah Tal, mer känd som Ayjah Tal.

Hon föddes för 32 år sedan i Metz, Frankrike och intresserar sig tidigt för ett skapande yrke. 1996 lämnar hon sin hemstad för Paris där hon går en skräddar- och accessoarutbildning. All sin kunskap om sömnad överför hon till att designa smycken och accessoarer. Det är nu fem år sedan hon startade eget under namnet Ayjahtalkreation.

Varför valde hon smycken? På den frågan svarar hon att: ”det tillfredsställer ett behov att synas, med smak för detaljer som gör en stil, en skillnad”. Även om verken speglar hennes ursprung, lägger hon till en västerländsk touch för att appellera till alla. ”Det får inte bara bli etno, en europé ska också kunna bära mina afrochica smycken”, tillägger hon. Det speciella hos henne är att det är ett smycke som klär, man är sig själv genom att bära hennes stilfulla skapelser. De material hon använder är bogolan (en särskild sorts tyg med tryck ), pärlor, afrikanska tyger, juteväv, grenar, stenar, trä, skinn, snäckor etc. Det är en skicklig blandning av material som väljs alltefter hennes flödande inspiration och ger smyckena ett unikt uttryck med en touch av glamour och excentricitet .

I framtiden kommer Ayah att arbeta med ädelstenar, bedyrar den ambitiösa designern som vill utveckla sitt företag utan att ta sig vatten över huvudet. Hennes förebilder är många och hon framhåller speciellt stylisterna Alphadi och Gilles Touré. Ayah är inte heller främmande för att göra en klädkollektion eller designa väskor som en fortsättning på den kreativa banan.

Tillsammans med sina designervänner Debaz och Kweni, har Ayjah skapat ett konstevenemang hon kallar ”Sous l’il du Baobab” (Under baobabträdet) där de förenar sina styrkor för att nå en större publik. Det är ett fint och solidariskt initiativ som visar att även konkurrenter kan dra nytta av samarbete.
Ayjah arbetar dessutom för att höja anseendet hos afro-karibisk design och vill bidra till att göra svart skönhet mer gångbar i Frankrike, därav hennes favoritfras: ”Black is Beautiful” som revolutionerade USA på sjuttiotalet.

Ambassadören för Afrochic ägnar sig förutom sin karriär även åt musik. Hon är också mamma till en förtjusande åttaåring. Ayjah uppmuntrar alla unga tjejer att verkligen trots alla hinder löpa linan ut för att förverkliga sina drömmar.
Hon börjar nu få inbjudningar från utlandet och har planerat att besöka Algeriet, Tunisien och USA, så nu ska hon erövra världen. Hon gör det för att skänka lycka åt dem som gav henne styrkan och tron på sig själv. Sådan är hon.

Kontakt: www.ayjahtalkreation.com

-