Suivez Nous

Loriko Taki (Charles Bieth pristagare)En lustfylld palett, verk med explosiva färger

100pour100culture | | Svenska

-

Denne konstnär räknas som en av de stora naivisterna i Elfenbenskusten och han vann även Charles Bieth priset 2006 vid den tredje internationella biennalen för naiv konst i Abidjan. Idag är han stolt över sin naiva konst och han räknas för övrigt in bland de ledande i den kommande generationen av naivister.

Såsom ofta sker i konstkretsar har även Kouadio Taki Laurent antagit en pseudonym: Loriko Taki. Han är även bror till den kände DJ Jacob. Han debuterade 1993 och vid denna tid trodde han sig ha funnit sin väg genom att uttrycka sig abstrakt eller semi-abstrakt. De första verken av Loriko dominerades av stora skuggor. Men några år senare influerades han av arkitekturen i staden Man i Elfenbenskusten. Landskapet och de runda formerna som kan ses på Mohamed Bérétés tavlor fick Loriko att ändra sin stil. Det var detta steg som gjorde hans teckningar gladare och mer färgsprakande. Det ledde honom in på den naivistiska konsten och han skrev in sig på konstskolan ”Centre de Découverte Artistique Africain” som är under den kände naivisten Diarra Idrissas ledning. Under tiden på konstskolan tas han om hand av en annan naivist Abdoulaye Cissé.
Lorikos konst visar en lustfylld palett med explosiva färger och det syns både på hans olje- och akrylmålningar. Hans verk är präglade av en oskuldsfullhet och en ärlig blick. Hans dukar passar inte in i någon konstteori utan uttrycker sitt eget språk. Tekniken utgörs av avancerad optisk teknik, stilistik och en strävan att uppnå en visuell harmoni och struktur. Hans konst genomsyras av en stark genomslagskraft, som direkt anspelar på vardagslivet, marknaden, folkhopar, stilleben.

Nu är han i 40-årsåldern och har en solid utbildning i bagaget men även en stor erfarenhet av konstnärsutbyten i Elfenbenskusten, Burkina Faso, Frankrike och även andra länder. Han är för närvarande vice generalsekreterare i det ivorianska förbundet för naiv konst (A.S.I.A.N.).