Suivez Nous

”JUNE SHOP” Berättelsen om två personligheter, två kulturer och ett märke

100pour100culture | | Svenska

-

”JUNE SHOP”, det är berättelsen om två unga tjejer som träffades av en slump när de sommarjobbade tillsammans i Paris, och som bestämde sig för att förena sina två passioner – mode och Afrika. Sålunda föddes JUNE, ett klädmärke vars etikett helt enkelt är en sammanslagning av den första stavelsen i tjejernas förnamn: JUNE är alltså JU – lie (Julie) + NE – lly (Nelly). Julie och Nelly är två väninnor med två personligheter som kompletterar varandra. Den ena (Julie) är Vit och den andra (Nelly) är Svart, något som deras logotyp – en zebra – visar så tydligt. ”Valet av logotyp är inte slumpmässigt. Zebran är ett djur som med sina svarta och vita ränder för tanken till Afrika. Zebrans ränder påminner om oss och visar på vår kärlek till Afrika. Samtidigt har vårt koncept en dubbel estetik där Afrika och Västvärlden för dialog om en harmonisk union mellan äkthet och modernitet” framhåller Nelly, idékläckaren till logotypen. Det som är slående med JUNE kläderna är att de tar bort hembygdsstämpeln från de afrikanska tygerna och istället framhäver deras rikedom och mångfald.

Med lätthet blandar tjejerna afrikanska tyger som ”wax”, ”basins” (vävd mönstrad bomull) eller ”bogolans” (vävd bomull färgad med naturliga färgämnen) med västerländska material som manchester, jeans, siden, ”vichy” (tvåfärgat bomullstyg) eller ylle. Designen JUNE vittnar också om ”korsningen” mellan svart och vitt då den införlivar kläder från hela världen, såsom flamencoklänningar i ”wax”, kimonos i ”basins”, tunikor med kineskrage i satäng och ”basins”, och kiltar i ”bogolans” etc.

De två kreatörernas konstnärliga samarbete resulterade till en början i små artiklar. Först producerade de strandväskor i ”wax” (afrikanska tryck på bomullstyg), men sedan har de tagit sig an mer och mer komplicerade skärningar. Märket JUNE är mycket efterfrågat av ett färgat klientel och idag presenterar tjejerna en komplett serie konfektionskläder för kvinnor med två kollektioner per år, sommar och vinter, för en mycket heterogen publik. Med ett koncept som förenar det exotiska med det klassiska erbjuder JUNE också en enda modell i 13 olika klädesplagg från storlek 36 till 50 i 13 olika tyger som passar lika bra till arbetet, till festen eller för lediga stunder.

Julie och Nelly kompletterar varandra och deras partnerskap är jämlikt, de fattar alla beslut tillsammans. De ritar och producerar modellerna tillsammans och driver själva sitt märke även om de inte har samma klädsmak: Nelly utvecklar korta och kroppsnära plagg med gnistrande färger, medan Julie tycker om långa eleganta tunikor i mörkare färger som framhäver den vita huden bättre.

Vid en modevisning på Cabaret Sauvage i Paris, med många inbjudna gäster och specialister inom ämnet, presenterade de den 29 mars 2008 sin senaste kollektion ”Melting Mode” som omtolkar etnisk folklore i stadsmiljö. Som självlärda kreatörer har dessa två unga kvinnor gjort ”inbrott” i modevärlden med kärlek. Efter en kandidatexamen i engelska åkte Julie, 30 år, till Senegal där hon upptäckte landets rikedom i fråga om kultur och hantverk. Väl tillbaka i Frankrike arbetade hon i 4 år som kundansvarig för ett internationellt biluthyrningsföretag. Vad beträffar Nelly, 28 år, har hon en fil. mag. i filosofi. I 3 år arbetade hon på en ansedd fotoagentur. Hon har bott ömsom i Frankrike ömsom i hemlandet Kamerun och på så vis utvecklat en dubbel kultur. Två gånger per år åker de båda till Afrika för att skaffa material.

-

-

-

Butiken JUNE SHOP ligger på följande adress:
13 Villa Saint Michel 75018 PARIS, T-bana ”la Fourche” eller ”Guy Moquet” (linje 13) Sväng vid 46-48 avenue de Saint-Ouen. Butiken är öppen måndag till lördag från 10:30 till 19:00.