Suivez Nous

Jacob Desvarieux (Kassav): “Vi vill vara den bästa gruppen i världen”

100pour100culture | | Svenska

-

Inom två år, besöker du nu Abidjan för den tredje gången. Anledningen den här gången blir ”Haut de gamme”, andra upplagan av en konstsponsring. Dessutom meddelar du att ni ska framföra två konserter den 1a och den 2a maj för att fira trettioårsjubileet av Kassavs grupp. Och du meddelar det två veckor före på ”Stade de France”, i Paris. Varför Abidjan?
Det är en form av tacksamhet, eftersom Gruppen Kassavs internationella karriär började just här i Abidjan, 1984. Vi gav då tre oförglömliga konserter i Abidjan, i Yamoussoukro, och i Bouaké. När vi erbjöds att ge konserter under dessa perioder, kunde vi inte tacka nej. Vårt trettioårsjubileum i Paris planerade vi att fira två veckor senare; så vi sa till oss själva: varför inte börja där allt började för 30 år sedan?”

Utöver den här årsdagen, vad är nytt med Kassav?
Vi gör en konsertturné, som vi har gjort de senaste 25 åren. Med andra ord, vi lever på turnéer; eftersom vi får inbjudningar från hela världen: från Afrika, från Karibien och från Europa. Och vi har hela Amerika, från nord till syd, Oceanien och Asien. Kort sagt, vi har varit inbjudna under många år och vi har alltid tackat ja. Vi är hela tiden på turné. Nu har vi gjort ett uppehåll till mitten av februari på grund av trötthet och för att bättre kunna anordna vårt trettioårsjubileum. Dessutom behövde vi denna vila för att finslipa en ny repertoar.

Ska hela Kassavgruppen vara med i Abidjan, utöver dig, Jocelyne Béroard, Pierre Edouard, och Georges Décimus, Jean-Philippe Marthély och Jean-Claude Naimro?
Ja, det blir nästan samma Kassavgrupp. Det är endast Patrick Saint-Eloia som lämnat gruppen för några år sedan. Annars, är alla kvar.

Under denna jubileumskonsert, kommer gruppen att hjälpa artister och grupper som inspirerats av Kassavs charm, som Woya, Monique Séka och som ”puffade” Zouk musik?
Vi hade alltså öppnat en dörr. Vi hade uppfunnit ”Zouk”; de tillägnade sig den och blev berömda. Men de uppfann sin egen musik. Det var inte vi som lärde dem musiken. Från Woya till Magic System, utan att glömma Monique Séka och andra. Det är utan tvekan en mängd afrikanska artister och särskilt de från Elfenbenskusten och Antillerna har upptäckt Kassav, ett modernt och universellt uttryck för en svart kulturell identitet. Vad beträffar möjligheten att motivera unga artister under vårt kommande besök kan jag nämna att det nu finns många modeller, det är inte bara vi.

I motsats till Kassav har många andra framgångsrika grupper inte haft lång livstid som ni. Vad är Jacob och hans vänners hemlighet?
Jag vet inte hur jag skall kunna förklara för dig, men Kassav har en trollformel. En grupp människor går tillsammans för att göra någonting. Då finns det en alkemi som föds och skapar en laganda som smittar av sig till alla medlemmar. Ibland samlar man ihop människor och upptäcker att det inte fungerar men då är det på grund av att de inte tycker om varandra eller att de misstänker varandra. Vi har förstått att ordspråket ”Tillsammans ger styrka” inte är en tom förutsägelse. Vi hade också ett gemensamt mål – att bli den största gruppen i världen. Sedan trettio år försöker vi att nå och förverkliga vår dröm. Vi har inte nått dit än, men vi fortsätter att försöka.

Zouk, frukten av en musiksökande från afro-karibeanrytmer, förefaller att idag ha gjort ett steg framåt. Betyder det att musiksökande inte är mer än en fix idé hos Jacob? Är du inte i balans med den nuvarande utvecklingen?
Musiksökandet utvecklas liksom som människorna. När man är ung, har man vissa idéer och vissa reflektioner, och med tiden utvecklas man genom resor och möten och man blir mer och mer erfaren. Liksom vinet förbättras man med tiden. I början ville vi har med våra rötter över hela världen. Sen, har vi lånat av andra och olika känslor har skapat vår musik. Sökandet begränsar sig inte till en enda människa, det lever av olika reflektioner och uppfattningar.

Jag har stämt träff med alla musikälskare boende på Elfenbenskusten, den 1a och 2a maj i Palais de la Culture för att känna samhörighet med dem. Vi ska spela alla hits som haft under vår karriär och vi ska spela nya sånger. Vi är förbundna med det här landet där vi har många vänner och starka brödralänkar. Vi känner oss hemma här. Vi reser genom landet. Det finns ingen skillnad mellan en från Martinique och en från Elfenbenskusten.