Suivez Nous

Förlovning mellan svensk rock och senegalesisk rap

100pour100culture | | Svenska

-

En sällsynt förening av olika musikstilar har intagit senegalesiska huvudstaden, Dakar. Den här sammanslagningen har resulterat i en musikalisk ateljé och två konserter. Gruppen Matador med den senegalesiska rapparna Keyti, Mme Xa och Fatim och de svenska rockartisterna från Defueld har utbytt sina erfarenheter och skapat en ny musikform, något som musikälskarna i Dakar gläder sig åt.

St-Exupéry har sagt ”den som skiljer sig från mitt sätt att vara utan att skada mig, berikar mig”. Det var just detta som de unga senegalesiska och svenska artisterna fick vara med om den 8-10 november. Ledd av sin sångare Christoffer Wetterström alias Chris, kom gruppen Defueld till Dakar för att uppleva denna originella sammanslagning. Kontakten mellan de två grupperna fungerar bra eftersom musikens språk är universellt.

Chris tvekade aldrig för detta möte eftersom han redan tidigare haft kontakt och arbetat med senegalesiska musiker i Stockholm. Men under vårat möte anförtrodde han sig och berättade om sin stora fasa för att möta den senegalesiska publiken som han hade hört skulle vara mycket krävande.

För att de fem killarna skulle få en mjukstart var deras första spelning den 9 nov på ”Just 4 You”. En pianobar med en publik som är van vid att applådera åt artister från olika delar av världen. Blandningen av rap och rock fungerade mycket bra. Svenskarna avlöste sina senegalesiska vänner på scenen och utlöste dundrande applåder till ljudet av Chris gitarriff och Patrik Janssons hårdnackade trummor. När de sedan återsamlades, med den vackra och brillianta Kayti (avhoppare från Pap’ Adio), Mme Xa och Matador, släppte publiken loss och gemenskapen var total.

Nästa dag upprepas ungefär samma scenario men på en ännu lite högre nivå, detta i det populära kvarteret Pikine i Dakars förort. Enligt organisatörerna till denna konsert deltog nära 3000 personer i detta gratisevenemang med flera lokala artister och som sagt de ”förlovade”. Precis som dagen innan värmde senegaleserna upp publiken innan svenskarna äntrade scenen. Ännu en gång uppstod magi. ”Jag var verkligen rädd när jag gick in på scenen och såg den stora massan… men efter några minuter var det en fantastisk stämning, alla dansade och skrek…”. Chris ögon glittrade när han berättar detta precis som om han återupplevde hysterin från 24 timmar tidigare.

Denna musikaliska alkemi mellan de ”förlovade” kommer snart att leda till äktenskap genom en svenskproducerad skiva och en afrikansk och europeisk turné.

I väntan på smekmånaden hålls 7:e upplagan av Hipp Hop Awardsfestivalen i Sénégal mellan 7-15 december, det kommer att hållas konserter och olika musikaliska work shops.