Suivez Nous

Bildkonst: Bildkonstnären Aboudia återskapar krisen efter valet

100pour100culture | | Svenska

-Bland de många bildkonstnärerna i Elfenbenskusten är Aboudia, som egentligen heter Abdoulaye Diarrassouba, den ende som verkligen ägnar sin konst åt krisen efter valet då han berör kriget i sina verk. Den 27-årige konstnären utmärker sig genom att uteslutande ha krisen efter valet i Elfenbenskusten som tema i sina verk.

Från Abobo till Riviera Golf återskapar alltså Aboudia berättelsen om inbärdeskriget i Elfenbenskusten. Arbetet som den unge konstnären har lagt ner är imponerande. I sina verk förenar han graffiti med klassiska tekniker för att ge åskådaren verk som berättar om de fem vansinniga månaderna efter valet då ett stort antal människor fick sätta livet till. Hans kompositioner kretsar kring maskerade ansikten som han försöker stilisera. Det gör han för att påvisa att det är människan som bär ansvar för situationen. Det är också hans sätt att säga att eftersom det är människan som står i centrum för alla grymheter, så är det också människans uppgift att lösa de problem som har uppstått i och med krisen.

Färgerna och motiven i verken « Daloa 29 » och « Abobo » kännetecknar det som Elfenbenskusten har fått utstå. I december 2010, när han förskansad i sin ateljé i Villa Kaidin i Riviera hade bestämt sig för att ägna sina verk åt lidandet som uppstod med kriget i Elfenbenskusten, visste han absolut inte att han skulle hamna i strålkastarljuset från internationell media. Ända fram till den 11:e april 2011, då den avgående presidenten Laurent Gbagbo greps, har verken vuxit fram i den mängd som konstnären eftersträvat. Mitt under kanoneld och i smattrandet från automatvapen stängde han in sig i sin ateljé och skissade med stora penseldrag för att skildra stämningen som rådde i Elfenbenskusten. Inte långt ifrån hôtel du Golf, president Ouattaras högkvarter, upplevde han problemen med blockaden som soldaterna som stöttade Gbagbo hade anbefallt innan de några veckor senare övergav den. « De ivorianska konstnärerna ska inte låta andra berätta den här nyligen inträffade händelsen för dem. Det är upp till dem att berätta om den så att den aldrig någonsin glöms bort », säger Aboudia. I väntan på att andra konstnärer också ska börja skapa kring händelsen, antingen under beskydd av andra eller i Elfenbenskusten, har Aboudia sett till att hans verk har fått uppmärksamhet udner den här kritiska perioden i sitt lands historia.
-

-