Suivez Nous

Aimé Césaire : den siste av de sista solarna har gått ned.

100pour100culture | | Svenska

-

Han är död. Denne poet, politiker och kämpe som under hela sitt liv gav livskraft och värdighet åt Martinique. Aimé Césaire, lämnade jordelivet 17 april i år i en ålder av 94 år. Denne man som blev känd som en av upphovsmännen bakom « la négritude » och med honom går en afrikansk litterär epok i graven. Efter Léon Gontran Damas (från Guyana) och Léopold Sedar Senghor (från Senegal) är det dags för den siste skaparen av ordet négritude att vandra vidare. Han kämpade i hela sitt liv mot kolonialism och rasism.

Han blev mångfaldigt hyllad och belönad men förblev alltid en rebell. Han var borgmästare i Fort-de-France (huvudstaden i Martinique) Mellan 1945-2001 och bildade partiet PPM (Partie Progressiste Martiniquais), därtill var han även parlamentsledamot Mellan 1946-1993. Denne man föddes 1913 och lämnade 1930 Martinique för Frankrike för att studera. Det var där, på lycée Louis le Grand som han träffade Senghor och tillsammans skapade de Négritude-rörelsen för att bekämpa den rasism som de utsattes för. Ihop med andra studenter gav de ut tidskriften « L’étudiant Africain » (den afrikanska studenten) 1934.

Under studenttiden påbörjar Césaire sin litterära bana och skriver «Cahier d’un retour au pays natal. » hans mest kända verk, men aven « Discours sur le colonialisme » (1950), « La Tragédie du roi Christophe » (1963). 1939 åker en otröstad Césaire tillbaka till Martinique och börjar undervisa på lycée Victor Schoelcher.
Under andra världskriget träffar han André Bréton (surrealismens fader) som beundrade honom. Men Under sitt liv träffade han aven manga som kritiserade honom. Wole Soyinka ansåg till exempel att hans négritude var för mjuk och gnällig och han sa : « tigern pratar inte om sin pals, han hoppar och fångar sitt byte ». Även sådana som Raphaël Confiant och Patrick Chamoiseau distanserade sig och tyckte hans idéer var för luddiga och inte tillräckligt politiska.