Suivez Nous

SERIEALBUM Aya från Yopougon, en serie med gott afrikanskt humör

100pour100culture | | Svenska

-

Sedan det första albumet gavs ut år 2006 fortsätter den satiriska serien ”Aya från Yopougon” i sin vanliga lunk. Efter endast två års utgivning konkurrerar denna serie med mycket kända titlar som Titeuf, Tintin, Les Chicou Chicou m.fl på den 36:e seriefestivalen i Angoulême i Frankrike.

”Aya från Yopougon” är ett uppfriskande seriealbum. För hjältinnan Aya, en ung tjej på 19 år är studier det enda hon tänker på. Hennes mål är att bli läkare, men hon träffar Adjoua och Bintou, sina två väninnor i kvarteret, som är verkliga festprissar, eller ”gazeuses” på nouchi (slang från Elfenbenskusten) och som roar sig med att kalla henne ”arbetsmyra” medan de själva föredrar nöjeslivet i kvarteret framför att studera.
Det är Marguerite Abouet från Frankrike och Elfenbenskusten som vi kan tacka för texten och Clément Oubrerie för illustrationerna och i det första albumet befinner vi oss år 1978 djupt inne i Yopougon, även kallat ”Yop City”, ett av de populära kvarteren i den ekonomiska huvudstaden Abidjan med sina beryktade ”maquis”* (barer). Det är alltså i denna förort till Abidjan med sina tusentals barer som hjältinnorna i ” Aya från Yopougon ” var och en ska välja sin strategi för att försäkra sig om en framtid.

De pikanta huvudpersonerna återkommer i de följande albumen (2,3 och 4)i fler spännande händelser. Så t.ex i det senaste numret, har seriens skapare ändrat miljö och tar oss med till Paris. Berättelsen vittnar om det: ”Vi anländer till Paris Roissy Charles de Gaulle. Klockan är 6.30 på morgonen och det är 12°. Tack för att ni valde Air Afrique”. Det är med dessa föga uppiggande ord med tanke på väderleken, som Innocent, huvudpersonen i det fjärde albumet landar i Frankrike. Innefrisören från Yopougon har rest till Frankrike för att pröva lyckan. Där råkar han snabbt ut för åtskilliga svårigheter. Inno kommer utan förvarning till sin kusin Céleste och blir utslängd men tas slutligen emot i ett… Fortsättning följer!
Förra året belönades ”Aya från Yopougon” med första pris på seriefestivalen i Angoulême. Serien, som är uppfriskande, har hittills givits ut med fyra album. Det är en äkta serie full av humor, behag och afrikansk värme från Elfenbenskusten och som hör till bästsäljarna nu
Och som manusförfattaren Marguerite Abouet och illustratören Clément Oubrerie bjuder oss att ta del av omedelbart.

-