Suivez Nous

Phaduda, den guineanska rapikonen!

Firmin Koto | | Svenska

-
Phaduba, som egentligen heter Fadouba Keita, är en streetdansare som skolade om sig till rappare 1995, då han ännu gick i skolan, och gick in för musiken med kropp och själ. Det ledde till att han 2010 kunde ge ut sitt första album med titeln « A quand l’aubaine? » (« När kommer turen? »)

Albumet innehåller tolv spår, varav några tillsammans med andra artister som Frédy Massamba från Kongo, Awady från Senegal och Moumoukounda Cissoko från Mali.

Phaduda tas ofta för en fransos på grund av sin stil och styrkan i låttexterna, och i februari förra året valdes han till Guineas bäste rappare under den nionde upplagan av K7 d’or (guldkassetten), ett evenemang som äger rum varje år sedan 2002 och som belönar hiphop-artister i Guinea.

Under ett samtal med honom i hans hem anförtror sig Phaduba åt oss: « Endast det arbete som ger betalt (…) Det handlar inte om att sjunga för sjungandets skull eller att få folk att dansa. Det är snarare så att man måste ha en bra skaparanda för att klättra på karriärstegen. »

Dessutom utlovar den guineanska rapstjärnan en mängd överraskningar till sina fans och den musikälskande publiken i Guinea i sitt nästa album även om det första albumet inte sålde så bra i Guinea. Det kan bero på meningskiljaktigheter mellan artister och de guineanska skivbolagen som för övrigt beskylls för illegal kopiering av album som anförtros åt dem för försäljning.