Suivez Nous

Miriam Makeba , Mamma Afrika har gått bort. Mamma Miriam Makeba, en myt.

100pour100culture | | Svenska

-

Pata pata: jag hörde först en röst, en ren kristallröst som tränger sig in i ens kropp, som sätter i gång alla sinnen. Då var jag bara tre majskolvar lång. Sen, mycket senare, träffade jag den personen som rösten strålar ut från: Miriam Makeba. Alltså, det var en riktig människa som denna röst tillhörde!

Myriam Makeba : Vem var hon ? Varifrån kommer hon? Hon föddes den 4 mars 1932 i Johannesburg, i Sydafrika, i mitten av Apartheid. Som tonåring, ville hon helst fortsätta sina studier, men lagen som kallades Bantu Education Act, förbjöd alla som inte var vita att fortsätta skolan efter 16 års ålder. Lyckligtvis hade hon en gåva: och det var hennes röst. Då, gick hon med i en grupp kallad Cuban Brothers i Johannesburg, och därefter i en grupp med namnet the Manhattan Brothers, sedan i Gruppen African Jazz, och Variety 1959. Då träffade hon trumpetaren Hugh Masekela, som hon gifte sig med fem år senare. Samma år, reste hon till Amerika och sjöng i Madison Square Garden, med President Kennedy i publiken. När hon skulle åka tillbaka hem 1960, efter Sharpevilleblodbadet, blev hon nekad att komma tillbaka till sitt hemland. Så började en trettioårig lång landsflykt. Hon kallades Mamma Afrika efter ett gripande tal vid ett FN-möte i protest mot Apartheidsystemet. När hon gifte sig för andra gången 1968 med Carmichael, Black Panthers ledare, blev hon jagad av FBI. Detta ledde till och hon tog sin tillflykt till Guinea. Inte förrän i slutet av 80-talet lyckades hon komma tillbaka till sitt hemland.

Miriam Makeba blev en högt respekterad människa i nutidshistorien. Hon har deltagit i de otaliga kamper som slutligen ledde till erkännandet av det flerkulturella Sydafrika. Man kunde se henne klädd i traditionella kläder med flätor eller afrofrisyr, vid internationella audienser. Man kunde se henne sjunga på olika afrikanska språk, som kiswahili, xhosa, mandingue, etc. Miriam har arbetat för mänskliga rättigheter, för rättvisa, för självbestämmande av förtryckta folk. Din kamp blir inte förgäves. Du har sett ditt land befriat. Du har sett Mandela väljas. Du har sett Obama väljas.

Miriam, outtröttlig människofridskämpe… Igår igen, efter att ha lånat din röst till en stödkonsert som hölls i Neapel för den av maffian till döds hotade författaren Roberto Saviano, rycktes du bort av en hjärtattack. Vem sa att, ”se Neapel och sedan dö”? Egoistiskt nog, skulle vi gärna vilja se Dig igen, höra dig, lyssna igen på dig, under en konsert för presidenten Obamas installation. Men livet har beslutat på sitt eget sätt. Men, kan myten någonsin dö? Vi vet att du snart ska förena dig med änglar. Glöm inte att gnola ”Malaika” för dem. Tack för allt. Just nu, låt mig gå och döva känslan som ansätter mig genom att utföra dina berömda danssteg med Pata pata…