Suivez Nous

Manu Dibango En lång soul- och saxhistoria

Katarina Koto | | Svenska

-

Man känner lätt igen hans röst när han hörs på Africa No 1, en radiostation där han gör programmet ”40 år av afrikansk musik” varje vecka. Han heter Emmanuel N’Djoké Dibango, men är känd som Manu Dibango och han är en av dinosaurierna inom den afrikanska musiken där han gjort sig odödlig genom sitt saxofonspelande.

Han föddes 1933 och på 70-talet skrev han låten ”Soul Makossa” som är en av de mest kända låtarna från den afrikanska kontinenten. Den blev senare plagierad av Michael Jackson i låten ”Wanna be startin something”. Han kastades som 16 åring in i det europeiska äventyret av sin far som ville att han skulle studera i Frankrike, men Manu blev i stället smittad av musikviruset. Han lär sig spela mandolin, piano, men det är under sin gymnasietid i Reims som han upptäcker jazzen och börjar spela saxofon. Det har han Francis Bebey att tacka för som introducerade Armstrong och Sidney Bechet för honom. Dibango och Bebey bildar en grupp där de får utveckla sig på sina favoritinstrument.

I Reims spelar han på olika nattklubbar för att tjäna lite extrapengar. I slutet av 1956 spelar han i olika städer i Belgien; Bryssel, Antwerpen och Charleroi och hans jazz influeras av de kongoleser han möter i Belgien. 1960 möter han Joseph Kabasélé och hans band African Jazz där han anställs som saxofonist. Tillsammans spelar de in ett fyrtiotal låtar i en studio i Bryssel och de gör även en turné i Kinshasa. Det blev en stor succé!

-

Vid denna avgörande tid i livet bestämmer han sig för att göra solokarriär och ”uppfinner ett lapptäcke av livliga och entusiastiska diskussioner mellan jazz och afrikansk musik” som han kallar afrikansk soul. Det är en blandning av jazz, rumba och latinska rytmer. Tack vare Manu Dibangos ställning som erkänd musiker lyckas han erövra Europa, USA och Afrika. Han åker på turnéer, spelar in flera album och ägnar sig åt humanitärt arbete. Han bidrar också med sitt kunnande till unga artister och hörs i radio och TV.

Vid 76 års ålder är Manu Dibango en av de 50 mest kända kamerunierna och bland de 100 mest kända i den afrikanska diasporan enligt tidskriften Jeune Afrique. Han har över 40 album, 36 år med Soul Makossa och hundratalet musikaliska samarbeten på sin meritlista.