Suivez Nous

Kunle Adeyemi, en Yoruba konstnär prins i Stockholm

100pour100culture | | Svenska

-

Han är lång; han har på sig en fyra generationer gammal hemgjord gandura och en basker i samma tyg, som framhäver hans nobla utseende. Vad gör denne Yoruba prins med sitt dånande och avspända skratt som med ens framhäver hans goda humör? Ja, vad kommer denne man med sin mystiska, hudfärg som natten att göra i den skandinaviska snön?

Stor mästare i målning och gravyr, född i Ondo i Nigeria, Kunle Adeyemi besökte Sverige i September 2008 i samband med sin utställning ”Kunle Adeyemi och hans elever” på Galleri Astley. Denna utställning var ett led i ett kulturutbyte mellan tre partners: Galleri Astley i Uttersberg i Sverige, Quintessence Gallery och Yaba College of Technology i Lagos, Nigeria.

Utställningen fick så stor uppmärksamhet att Burkina Faso Galleri i Gamla stan i Stockholm inte ville bli förbigånget. Sålunda inbjöds Kunle Adeyemi att vid detta galleri ställa ut en trettiotal tavlor och gravyrer som bäst karakteriserar honom som en konstnär som hämtar sin inspiration från sitt fädernesland.

Kunle berättar om sitt land genom målningar och gravyrer; och allt detta i en symfoni av färger och former. Han målar sitt land omväxlande – från vanliga människor med sina yrken som till exempel, ”Amokoko/krukmakaren”; ”The hawker/ kringbärare”; ”Herdsman/herden” – till hans fädernesland med kungar och drottningar, i en serie kallad ” Fragment av traditioner: Oba och hans hustrur”.

Men Kunle är också en konstnär som engagerar sig i dagens problem. Hans tavla ”Save the children” gäller utnyttjandet av minderåriga barn för arbete. En annan tavla visar kampen mot plågan som heter Aids.

Hans utställningar visar att hans fädernetraditioner ligger honom nära hjärtat; utställningen som han hade i USA (University of Colombia, New York) med titeln ”Leva med sitt fädernearv” är engagerande.

Hans religiösa och filosofiska tro kommer fram i ”Signs, symbols, motivs and forms” (tecken, symboler, motiv och former).

På min fråga om vilken plats konsten har i hans, svarar han med ens: ”Konst är en del av mig själv. Det är något underbart. Gud skickade mig till jorden för det. Jag är rörd av den respekt svenskarna visar mina verk.”

Denna passionerad av bra gjort arbete tycker att man blir inte stor av en slump, utan genom mycket arbete. Han sa nämligen in sin bok * p.19: ”Jag tror att framgångsrika människor inte har nått sin höga nivå med ett enda steg. De stora konstnärerna i Nigeria såsom Irein Wangböje, Bruce Onabrakpeya, Aima Onabolu, Akin Lasekan, Demas Nwoko, Yusuf Grillo, Uche Okeke, Kolade Oshinowo, Osa Egonwa, Rom Kalilu, och många andra har blivit stora endast genom hart arbete, och hängivenhet till sina övertygelser.”

Från gravyr till akryl, använder han åtskilliga olika teknik och medel som han bemästrar till fullkomlighet. Till exempel, för gravyr: etsning, metallplåtar, epoxyd, ivorex, etc.… och för målning: olja, akryl, etc.

Gravör eller målare, allt ligger i resultatet: hans fingrar förlöser mästerverk som gör konsthistoria. Dessutom, denna personlighet framkallar gott humör och människor visar sin tacksamhet i retur.

Hans tavlor och gravyrer (t.ex. gravyren ”Wheel of Fortune I, II, III), hans tal i Burkina Faso Galleriet, och hans nyligen konferensen i Etnografiska Museet i Stockholm var alla uppskattade.

Vi kan bara säga: Please come back again. Kom gärna tillbaka.

Böcker:

Kunle adeyemi
Tradition och samtid
14 Feb. – 11 Mars
– Galleri Astley,
SE-739 92
Tel. +46 222 32120
Fax. + 46 222 32118
Galleri.astley@tele2.se
www.galleriastley.com

– Burkina Faso Design, Just Africa.
Trångsund 2b, mittemot Storkyrkans entré, Gamla stan.
info@burkinafasodesign.se tel 08 10 06 82
www.burkinafasodesign.se

.Bok ,

New Wine
Kunle Adeyemi

Kunle Adeyemi Studio
48, Oduduwa Street, Olonunsogo
Mushin, Lagos State , Nigeria

Editor: Kehinde Adepegba