Suivez Nous

Keramisk konst: Cer’afrique har s itt på det torra

Brigitte Gacha | | Svenska

-

Doften av den brända leran, som påminner om atmosfären i afrikanska krukmakarbyar komer hädanefter vara en del av sevärdeheterna på Champs Elysée. Cer’afrique, Corine Hazoumés välkända märke för keramisk konst har just satt ner sin fot i Paris flotta kvarter (8:e, 16:e och första arrondissementet.

Varför på Champs Elysée? ”Saker bör vara där saker bör vara” svarar den vacka Coco med munter röst: ” Människor måste röra på sig eftersom saker inte längre är som förut, afrikaner måste röra på sig. Trycket är mycket stort och var och en av oss kommer få redogöra för det uppdrag som anförtrotts åt oss.

Bakom en mycket beslutsam yta döljer sig en bomb som man inte lyckats desarmera. Vägen från Abidjan till Camps Elysée var inte rak. Corine var tvungen att korsa världens stora huvudstäder och, som alltid, känna på några motgångar. Men inget kunde minska hennes engagemang till förmån för den afrikanska konsten som verktyg för att främja kontinenten och framför allt som universellt värde att dela mellan alla folk.

”Man kan inte vänta för världen väntar inte. Varje dag som går vill säga oss något. Alltså måste Afrika börja arbeta på allvar och afrikaner sluta att skjuta sig själva i foten.”

Corine Hazoumé går alltså naturligt vidare till det högre stadiet. Den stora premiären för hennes märke Cer’afrique hölls måndagen den 10 september på 20, rue des dames på Theranga-galleriet. Hela kulturetablissemanget hade stämt möte i detta exklusiva kvarter i Paris för att fira evenemanget. Till stor glädje för Mike Syllas som hade välkomnat dem med en lika exklusiv meny. Bland dem märktes Isabelle Anoh (producent och presentatör för modeprogrammet Tendences) som kom direkt från Park Avenue, New York, till Paris för att fästa blicken på Cocos entré på Champs Elysée. Modeskaparen Gilles Touré, vilkens 10-årsjubileum vi minns genom en förtrollad kväll vid Ebriélagunen i Abidjan, fanns också vid Corine Hazoumés sida den där kvällen på Theranga.

På det hela taget är denna förhandsvisning en försmak av vernissaget av den nya kollektionen L’AFRIQUE DES LUMIÈRES, eller AFRICAN DREAMS som är planerad till den 19 oktober på Portes de Versailles i MERVEILLES DU MONDE-salen. Med denna samling av unika föremål som kommer att bli en verklig revolution i inredningsvärlden, mellan 18 och 23 oktober 2007, har Coco ordnat sin entrebiljett till den exklusiva skara av de mest hyllade skaparna och visar upp sig bredvid de stora märkena. Cer’afriques stora premiär blev en succé ur alla synvinklar eftersom de stora afrikanska och europeiska medierna som 3A Télé Sud, TV5 Afrique, la Rti, 100%Culture, Rfo, Rti (…) försäkrade att de skulle bevaka händelsen.

En fjäder i hatten också till den ”senegaliserade” Tchep Djen, le bon bissap, le Gnamankoudi och Mikes mintthe, les slams och andra konstnärliga prestationer i en sal skickligt dekorerad med Corines mästerligt gjorda bordskonst. Vernissaget av denna unika samling keramikföremål äger rum mellan den 18 och den 23 oktober. Vänta, Coco gör just entré. Och med vilken stil …

Cer’afriques stora premiär i bilder:

-

-

-

-

-

-

-

-