Suivez Nous

Gisèle Zogo – Kamerun-Fransynska och en Kämpande och Optimisk Företagare

100pour100culture | | Svenska

-

-Gisèle, vi träffades under Francofonidagen. Kan du berätta lite om dig själv ?

Vem jag är ? Det är både en enkel och en bred fråga, men jag ska försöka besvara den så gott jag kan . Jag är en 40-årig afrikansk kvinna född i Kamerun med franskt medborgarskap. Jag har bott i Frankrike sedan 9-års ålder och studerade där fram till min kandidatexamen i
Audiovisuell Kommunikation. Jag är mor till tre fantastiska barn – 14, 18 och 21 år gamla,
två pojkar och en flicka.

-Hur länge har du bott i Stocholm ?

Jag kom till Stockholm som turist i juli 2007 och blev förtrollad av detta vackra land som attraherade mig som en magnet. Jag beslöt då att komma tillbaka och i januari 2008 flyttade jag till Sverige. Det är alltså ett och ett halvt år sedan.

-Varför valde du Stockholm ?

Stockholm är en mycket vacker, gammal stad utspridd över flera öar. Det är centrum för boende och affärer och den bästa platsen för lyckas med sin integration både socialt och kulturellt men även historiskt och ekonomiskt.

-Vad anser du om Sverige ?

Sverige är ett vackert mångfacetterat land som man inte finner någon annanstans.

-Hur är ditt förhållande till människorna här ? Hur lever du i vardagslag ? Trivs du här ?

Svenskarna liknar sitt landskap av holmar med långa och slingrande former.Jag hade inga
svårigheter att komma in i det svenska samhället. De svenskar som jag lärde känna öppnade sina dörrar tack vare min öppenhet, min tillgänglighet, mina idéer och mina projekt.
Kanske var de nyfikna på att träffa en kultiverad afrikansk kvinna som var full av dynamik och livlighet.Inom några månaders lopp lärde jag känna människornas mentalitet här.För att vara på samma våglängd som svenskarna uppförde jag mig och reagerade som dem, men med undantag av att jag inte hycklar och säger JA med ett småleende på läpparna men menar NEJ.
Det är typiskt svenskt eftersom svensken anser sig stå över all kunskap.
Min rättframhet kräver också att jag låter dem veta att deras kunskap om andra länders människor är begränsad. Med andra ord , med mina svenska vänner är jag inte överens på många punkter men vi respekterar och tycker om varandra.

-Vad arbetar du med ?

Om jag inte hade skapat en plattform för hjälp till afrikanska företag, skulle jag bli galen här eftersom allt är ” stängt”. I Sverige belönas inte en utlänning som har en akademisk examen.
Jag skulle trivas mycket bättre här om min verksamhet verkligen kunde utvecklas;tyvärr är det emellertid inte fallet. Den stagnerar i väntan på ekonomiskt bistånd som förmodligen aldrig kommer. För att göra mig och min verksamhet känd arrangerar jag föreläsningar om de
fransktalande länder i Afrika som svenskarna inte känner till .Jag talar mest om mitt eget land därför att min verksamhet i första hand gäller Kamerun och Sverige. Jag har också kurser i franska för svenska ungdomar från välbärgade familjer.

-Vilka projekt har du ?

För ögonblicket är mina projekt ” intecknade” pga bristande ekonomiska tillgångar. Min verksamhet står för närvarande stilla och om ingenting positivt händer för slutet av detta år, då ….. Du förstår jag är en dynamisk kämpande kvinna men jag känner att jag långsamt dör i det här landet som jag ändå tycker om. Systemet gör människor passiva och det är inte min värld.
Jag tycker om utmaningar och innovationer. Jag är inte rädd att flytta tillbaka till Frankrike och där börja om igen. Där skapade jag och ledde ett företag under många år innan jag började sondera den svenska terrängen. En sak är klar, jag skulle kunna lyckas i Sverige, men det kommer att ta för mycket tid. ” Tid är pengar ” och jag har en familj som jag sällan träffar sedan jag kom hit. Varför då fortsätta att låtsas tro att allt går bra ?

Gisèle har en frispråkighet som inte är vanlig. Det är kanske den tillsammans med hennes slanka figur och elegans som utgör hennes charm. Vi önskar att hon skulle få tillräckligt med ekonomiska resurser för att kunna realisera sitt företag ” Providence ” – ett lämpligt namn på ett företag som kännetecknas av kämpaglöd och optimism.