Suivez Nous

Film:Beninmedborgaren Djimon Hounsous Resväg till Hollywood.

100pour100culture | | Svenska

-

Djimon Hounsou föddes den 24 april 1964 i Cotonou, huvudstaden i den före detta Dahomey republiken, som idag heter Benin. Han var bara 13 år när han flyttade till Lyon i Frankrike, där hans syskon bodde. Giscard d’Estaing var då Frankrikes president. Det var vid tiden för ”diamantskandalen”. I maj 1987, i stället för att fortsätta sina studier som planerat, överger han dem för att åka och ”finna sig själv” i Paris. När han är i Paris inser han att livet inte är som han föreställde sig. Han är lång och vacker, men han har ingenstans att bo. Han blir uteliggare, irrande i Paris ”Ljusets stad”. Han bor under broar, letar efter mat i soptunnor. En dag, när han duschar i fontänen mittemot Beaubourg Center, blir han upptäckt av en av Thierry Muglers medarbetare. Omedelbart uppfattade han Djimon hade en harmonisk kropp, en plastisk skönhet och hade en ebenholts hudfärg; allt detta ledde till att dra honom från kloakvärlden till Paris och Londons mode podium.

Som mannekäng för detta prestigefulla varumärke, poserar han för en fotobok som tar honom till Los Angeles år 1990. I Los Angeles spelar han in tre videofilmer, regisserade av David Fincher, med titeln: ”Roll With It”; ”Express Yourself” och ”Straight up” tillsammans med Steve Winwood, Madonna och Paula Abdul. Han poserar också för en fotobok av Herbert Ritts med titeln: ”Men and Women”. Han medverkar också i Janet Jacksons filmvideo kallad ”Love Will Never Do Without You”.

Hans drömmar utvecklas, och Cotonoupojken vill bli filmskådespelare. Han träffar skådespelare och regissörer i Hollywoodkvarteren och får små roller. År 1997, tack vare hans ihärdighet, fick han sin första viktiga roll, och det var i filmen ”Amistad” av Steven Spielberg. I den filmen spelar han ”Cinqué”, en afrikan som blev tagen tillfånga under det nittonde århundradet av en slavhandlare, men bryter sig lös. Den rollen gjorde honom känd. Tack vare hans imponerande kroppskonstitution och hans afrikanska rötter blir han den perfekta figuren för regissörer för att spela ”starka” roller eller ”infödingsroller” som är mer snälla och kloka än människor föreställer sig. Alltså, han gör många uppmärksammade framträdanden och blir uppmärksammad i olika ”superproduktioner”, som ”Gladiator” av Ridley Scott år 2000, i roller som detektiv i ”le Boulet” 2002, som en Sudansoldat i ”Frères du désert”, som en motorcyklist i ”Biker boy” 2003 och som en hövding för en folkstam i ”Lara Croft Tomb Raider le berceau de la vie”. År 2004 ger regissören Jim Sheridan honom en möjlighet att variera sin skådespelarkonst genom att spela en mystisk konstmålare, granne till en irländsk familj, som just har anlänt till New York, i filmen ”In America”, vilket gav honom en Oscarnominering. År 2006 var mycket framgångsrikt för Djimon! Han blev nominerad en andra gång till en Oscarsbelöning i katégorin ”Bästa biroll” vid sidan av Leonardo Di Caprio, för sin prestation i ”Blood Diamond”, en engagerad film av Edward Zwick som skildrar våldsamheten som försiggår i samband med exploateringen av diamantresurser i Sierra Leone. Denna filminspelning i Afrika har markerat Djimon Hounsou. I detta sammanhang kan nämnas att när han hade blivit föremål för denna uppmärksamhet hade han berättat för journalisterna: ”Jag är den första Afrikan som har blivit nominerad till en Oscar; alltså, jag hoppas att det hjälper mig fullgöra mina filmambitioner. Jag har nu ett produktionsbolag kallat ”Belly Serpent Productions”, som utvecklar projekten och jag är beredd att investera i Afrika.”

Under 2009, spelar denne afrikanske skådespelaren i Hollywood rollen av agenten Henry Carver tillsammans med Dakota Fanning.
Camilla Belle, Chris Evans, en film som kom ut i Frankrike i februari i år. Enligt rykten, skulle han spela huvudrollen i filmen ”God of War ” som redan adapteras till videospel. Den nu 45 år gamle Beninskådespelaren och blivande far Djimon Hounsou väntar sin första baby med sin sambo Kimora Lee Simmons.

Filmografi
Inom parentes, namnet på personen som han spelar.

Film
1994 : Stargate, la porte des étoiles, av Roland Emmerich (Horus)
1997 : Amistad, av Steven Spielberg (Cinqué)
1999 : Gladiator, av Ridley Scott (Juba)
1998 : Un cri dans l’océan, av Stephen Sommers (Vivo)
2001 : Le Boulet,av Alain Berbérian (inspektör Youssouf)
2001 : Frères du désert, av Shekhar Kapur (Abou Fatma)
2002 : La Porte du non retour, av Jean Odoutan (Nuhuru)
2002 : Lara Croft Tomb Raider le berceau de la vie, av Jan de Bont (Kosa)
2002 : Blueberry, l’expérience secrète, av Jan Kounen (Woodhead)
2003 : Biker boyz, av Reggie Rock Bythewood (Motherland)
2003 : In America, av Jim Sheridan (Mateo)
2004 : Constantine, av Francis Lawrence (Papa Midnite)
2005 : The Island, av Michael Bay (Laurent)
2005 : Beauty Shop, av Bille Woodruff (Joe)
2006 : Eragon, av Stefen Fangmeier (Ajihad)
2006 : Blood Diamond, av Edward Zwick (Solomon)
2008 : Never Back Down, av Jeff Wadlow (Jean Roqua)
2009 : Push, av Paul McGuigan (Agenten Henry Carver)

Television
Beverly Hills 90210
1998 : Urgences –(Nödfall) Säsong 5, i avsnitter : 13, 14, 15, 17, 18, 19 (Mobalage Ekabo)
2003 : Alias – Säsong 3, i avsnitter : 5, 17, 18 (Kazari Bomani)

Belöning (Pris)
För hans roll i « Blood Diamond » av Edward Zwick

Nomineringar
Bäst andra roll i Oscar 2007
Bäst andra roll i « Black Reel Awards 2007 »
Bäst andra roll i BFCA Award 2007
Bäst andra rollen i Image Award 2007
Bäst andra roll i Screen Actors Guild Awards 2007

Seger
Bäst andra roll i Sierra Award 2007
Bäst andra roll i NBR Award 2007
Bäst andra roll i WAFCA Award 2007