Dans: Martha DiomandéBland dans, visor och humanism
I dagens Frankrike och även i vissa andra europeiska eller afrikanska länder, omsätter afrikanska dansare sin talang i pengar genom att undervisa dans (i allmänhet) i skolor och högskolor som de själva har etablerat. En av dessa är Martha Diomandé, även kallad Déesse Diom (Gudinnan Diom) som är en ung ivorianska bosatt i Rennes i Bretagne sedan snart 5 år i hopp om att främja afrikansk dans och kultur.
Artikeln hade kunnat haft titeln Martha och hennes passion för dansen. Denna passion föds när hon är 9 år gammal och bor i Abobo, en förort till Abidjan. Med stöd från modern kommer hon in på skolor som EDEC (Skolan för dans och kulturutbyte), Djolem och Elfenbenskustens nationalbalett och andra ivorianska kultursällskap. Med dessa sällskap reser Martha över hela världen för att representera traditionella ivorianska danser på olika festivaler. Hon tar tillfället i akt och utvecklar sin talang för koreografi genom att ansluta sig till Lakimado, ett danssällskap som är känt för ”Kaso”. Några år senare, 1997, bildar hon sitt eget danssällskap i San-Pedro i Elfenbenskusten: Danssällskapet Wassa, och samtidigt bildar hon byn Wassa. Hon är generös så denna ”by” tar emot oprivilegierade unga så att de får möjligheten att lära sig traditionell ivoriansk konst i all sin mångfald.
”Skriket från Afrika”, ”Festen i byn” och ”Övergången” är några av hennes kreationer som framställer en fin blandning av dramatiserad dans som inspirerats av de vackra traditionella stegen som är karakteristiska för Afrika.
Det är inte förrän 2000 som äventyrslustan parad med en sann professionalism driver henne att omsätta sin talang i pengar genom att leda internationella kurser i Italien, Frankrike, Tyskland och Schweiz etc. med målet att finansiera sin ”by”. Allt detta lyckas den lilla flickan från Abobo med, för 2004 bildar hon, tack vare sina internationella kontakter och utbyten, den första festivalen för upphöjelsen av artistiskt utbyte och skapande: Festival WASSA, vars första upplaga äger rum i San-Pedro i Elfenbenskusten. Samma år infinner sig den politiska krisen som medför många smärtsamma händelser i landet. Hon bestämmer sig för att det får kosta vad det vill för att den så efterlängtade ”byn” ska fortleva, och tvingas lämna Elfenbenskusten och bosätter sig i Frankrike, i Bretagne i staden Rennes. Året därpå bildar hon ACZA (Den afrikanska kulturföreningen Zassa) som engagerar sig i kultur och humanitär hjälp och vars främsta mål är att bekämpa omskärelse – ett traditionellt utövande som hon själv fått utstå som barn och som är vanligt förekommande i Afrika. Kurser i dans, matlagning, sömnad och keramik är det som föreningen främst ägnar sig åt. Artisten och koreografen Martha Diomandé är idag ordförande i ACZA och undervisar traditionell afrikansk dans, coupé-décalé och hip hop ragga i Rennes och Laval i Bretagne i Frankrike. I år har föreningen organiserat den fjärde upplagan av Festival Wassa där rikedomen av Elfenbenskustens och Västafrikas levande traditioner hedras. Även om hon bor i Frankrike går vinsten från festivalen och kurserna till artisterna i Byn WASSA så att de kan utöva sin konst.