Suivez Nous

Cydïa, en kvinna delad mellan andlig musik och måleri

100pour100culture | | Svenska

-


Cydïa är en ung kvinna med en pappa från Kamerun och en mamma från Martinique, Sedan barnsben ägnar hon sig åt musikprojekt i en organisation i Paris (Frankrike). Hennes musikintresse började redan från det att hon gick på det nationella konservatoriet i Aubervilliers (93) för att följa en utbildning i piano, notskrift, sång, harmoni, musikalisk analys, musikhistoria och konsthistoria vid endast 9 års ålder.
Vid 12 var Cydïa redan tränad. Hon komponerade sina första sånger med andlig inspiration och åtog sig förutom att vara körledare att leda diverse sånggrupper (privata grupper, liturgisk kyrkokör). Vid 14 skapade hon sin första grupp ”Sonore” (klangfull) som hon sedan ledde i 10 år. Sedan fortsatte hon med en andra grupp ”Accès 7” (ingång 7) och parallellt med det gick hon med i den berömda kören ”Gospel utan gränser” som har fått den urbana gospeln i Frankrike att stiga i graderna. 1995 komponerade hon sin första musikal med titeln: ”Klara! Färdiga! Gå!” ”Jag har lidit oerhört mycket i mitt liv. Jag har inte haft någon barndom, så i allt som jag sjunger framhäver jag min förbittring. Det är därför som jag vill sprida välbefinnande med sångtexter som är ljuvliga, positiva och fyllda med kärlek och framförallt uppmuntran” tillstår hon.

Hennes musikgenrer: gospel, klassisk musik och jazz där hon känner sig närmare kompositörer som Chopin, JS Bach, Mozart, Mendelssohn, Beethoven, Liszt, Rachmaninov och Whitney Houston, Brian McKnight, Cece Winans, Kirk Franklin eller Byron Cage. 2008 skapade Cydïa MRGence (framträdande), en sånggrupp bestående av fem personer varav en man och fyra kvinnor. Hennes syfte är att framträda på olika platser för att dela med sig av detta välbefinnande som hon öser ur sitt andliga liv med en repertoar helt och hållet bestående av hennes egna kompositioner. Det främsta syftet med MRGence är faktiskt att föra med sig hopp, att lugna och att återge skrattet. Vilket hände, för den 19 december 2008 deltog gruppen i Gospelnatten i Massy i en förort söder om Paris där de vann publikens uppskattning. Då hon är perfektionist ända in i själen är alla hennes sånger skrivna med stor respekt för musikens regler med en poetisk och välljudande melodi. När man lyssnar på dem känner man sig inte längre ensam, för det tycks som om man förts med till en plats i himlen av den helige ande, med ett leende på läpparna, vilket vissa av hennes sångtitlar bevisar: ”Aldrig mer ensam”, ”En vrå i himlen”, Ett leende”…För övrigt har Cydïa, förutom musiken, en annan sträng på sin lyra: måleriet. Denna hobby som blivit en passion tillägnar hon sin storasyster, även om hon själv hade anlag för konst redan vid en tidig ålder. Det var inte förrän 2004 som hon verkligen upptäckte och finputsade sin lockelse för måleriet. Universum, naturen och framförallt porträtt är hennes specialiteter. Idag kan artisten lägga ett hundratal musikkompositioner och ett femtiotal dukar till sin meritlista. Hennes projekt är att arbeta i studion för att släppa sitt första album i slutet av 2009 – början av 2010, och sedan att utnyttja de kommande månaderna för att presentera sina fantastiska tavlor på en utställning.

Cydïa återfinns på följande sidor: www.takerecords-cydia.com (officiell sida), även http://www.myspace.com/cydiagbm (för målningarna) och slutligen på http://www.myspace.com/cydia1 (för musiken)