Suivez Nous

Cinéma FESPACO Den afrikanska filmen sätter på sig finkläderna

100pour100culture | | Svenska
Fespaco

Den pan-
afrikanska film och TV-festivalen FESPACO, hölls mellan den 24 februari och den 3 mars 2007 i Ouagadougou, huvudstaden i Burkina Faso, ett land i västafrika. I år var det 20e året festivalen hölls. Det är en av kontinentens mest uppmärksammade kulturella händelser.

Panafrikanska Festivalen
Panafrikanska film och TV-festivalen är en tillställning som de flesta cineaster vill besöka. Den 20:e upplagan var välbesökt av bl.a. regissörer, producenter, inbjudna kändisar och övriga cineaster. Under åtta dagar visades en mängd filmer på olika platser i staden. Totalt var det 207 filmregisseringar på agendan. 80 av dessa tävlade om ett tjugotal troféer av vilket det finaste är l’Etalon d’or från Yennenga. Under avslutningscermonin gick nigerianen Newton Aduaku upp på podiet och tog emot guldpalmen för hans film Ezra. Den filmen tar upp ett aktuellt ämne i ett land som är förstört av krig: frågan om barnsoldater. Ett problem som blir allt vanligare och som inte bara rör den svarta kontinenten. Den här filmen berör och aktualiserar det pågående kriget i Sierra Leone.

Ezra är ingen krigstrofé
Filmen Ezra handlar om ett barns liv. Ezra försöker gå tillbaks till sitt tidigare liv efter att aktivt ha deltagit i kriget. Hans väg kantas av problem, och han möter många fallgropar. Priset L’Etalon d’or innebär en check på 10 miljoner franc CFA (15,24 €). Newton Aduaka mottog priset av burkinesiska presidenten Blaise Compaoré. Enligt juryn har den här filmen fått priset för sin aktualitet och relevans. Pristagaren kommenterar det hela optimistiskt med att säga: ”Jag hoppas att den här filmen ger hopp”. Inför 20 000 personer som var på prisutdelningen sa han dessutom ”jag hoppas att filmen ska vara användbar. Jag är långt ifrån att utöva konst för konstens skull. Anledningen till varför jag gör film är att jag vill få fram ett budskap som rör hela världen. Det är en film om krigets konsekvenser”. L’Etalon d’argent, andra priset, (5 miljoner CFA, nästan 8000 €) gick till långfilmen ”Les Saignants”, regisserad av kameruniern Jean-Pierre Békolo. Den här filmen utspelar sig i framtiden, år 2025. Handlingen iscensätts av en flicka som inleder en äktenskaplig relation med en högt uppsatt person i hennes land. Dignitären dör senare och flickan, Majolie, gör sig snabbt av med kroppen. Filmen har en stämning som är både pervers och sorglig. Tredjepris fick ”Daratt” av Tchadien Mahamat-Saleh Haroun . Han fick både l’Etalon de bronze (2,5 miljoner CFA) och Europeiska Unionens specialpris (5 miljoner CFA), och även pris för bästa bild. Redan på filmfestivalen i Venedig 2006 fick filmen pris för bästa bild och juryns specialpris. Den algeriske regissören Djamila Sahraoui förförde FESPACOs jury och tog hem tre pris; bästa debutfilm, bästa musik och bästa handling. Priset för bästa skådespelare gick till Lotfi Embelli som spelade i tunisiern Nouri Bouzids ”Making off”. Denna film fick även ett annat pris nämligen för bästa klippning. Pris för bästa ljud gick till ”L’ombre de Liberty”regisserad av gabonesen Imunga Ivanga. Vad beträffar priset för bästa scenografi gick det till ”Africa Paradis” av Béninois Sylvestre Amoussou. Tittarnas pris genom Radio France internationale gavs till ”Il va pleuvoir sur Conakry”, gjord av filmskaparen från Guinea, Cheikh Fantamadi Camara. Det var musikern, kamerunen Manu Dibango som var hedersordförande vid årets upplaga av FESPACO. Generalsekreteraren för den fransktalande världsorganisationen, Abdou Diouf, var en av många kända namn som var med på festivalen.

Kulturell mångfald på agendan
Temat för årets festival, afrikansk film och kulturell mångfald, vittnar om att FESPACO
i likhet med fransktalande världen betonar kulturell mångfald. Den här 20e upplagan har varit ett tillfälle för professionella inom film att diskutera framtiden för afrikansk film. Med detta som rubrik har många symposier och paneldebatter ägt rum vid sidan om filmvisningarna. Olika problem som undergräver afrikansk film har lyfts. Naturligtvis med förslag på lösningar. Under den 13e internationella afrikanska film- och TV-marknaden (Mica), fanns utställningar och filmvisningar på menyn. Teman som filmmusik, afrikansk- och kulturell mångfald, filmskapare och populärfilm från Afrika dominerade debatter och mötesforum. Den 21a upplagan av denna fest äger rum 2009, alltid i huvudstaden i Burkina Faso, landet med integrerad befolkning.